• Veteranenwerkdagen 2023

  Afgelopen vrijdag en zaterdag, 20 en 21 oktober 2023, zijn traditiegetrouw leden van de Vereniging Jonge Veteranen (VJV) weer naar het Veteranenlandgoed gekomen voor de jaarlijkse Veteranenwerkdagen. Vrijdagochtend begon de dag met een Vlaggenparade die gehouden werd op het Plein van de Grondwet. Dit is telkens weer een plechtig moment! Onder de National Driekleur hing ook de vlag van de Vereniging Jonge Veteranen. Daarna gingen de werktroepen naar de openvlaktes in het noordwestelijke gedeelte van het Landgoed om daar de opnieuw krachtig gegroeide vogelkers af te snoeien en in de bosrand op te stapelen. Dat bleef ook het werkterrein van zaterdag. Op vrijdag waren de weergoden ons niet erg gunstig gezind, want het regende gestadig door, maar op zaterdag scheen – op een kleine bui na – de zon. Het eindresultaat mocht er zijn: de open vlaktes liggen er weer schitterend bij!
  Behalve dat er hard gewerkt werd was er natuurlijk veel ruimte voor goede gesprekken, maar zeker tijd ook voor gezellige koffie- en lunchpauzes.
  Het Veteranenlandgoed “Vrijland” bedankt bij deze de Jonge Veteranen hartelijk voor hun inzet en zegt: “Tot volgend jaar maar weer – in goede gezondheid!”.

  De Vlaggenparade op het Plein van de Grondwet: altijd een plechtig moment
  De Open Vlakte op vrijdagochtend vóór aanvang van het werk
  Dezelfde Open Vlakte op zaterdagmiddag ná gedane arbeid
  Het gezelschap van de Jonge Veteranen bij de lunch op vrijdag – in de container is het droog
  Het gezelschap van de Jonge Veteranen bij de lunch op zaterdag – er heerste weer een goede stemming in de container!
 • “Prachtig, maar weerloos!”

  Sinds kort hangen op beide toegangspoorten tot het Veteranenlandgoed “Vrijland” weer de posters met deze slogan. Ook dit voorjaar wordt opnieuw aandacht gevraagd voor de bescherming van de pasgeboren reekalfjes. In de periode van mei tot en met juli krijgt een reegeit één kalfje (soms zijn het er ook twee). De moeder likt het kalfje zorgvuldig schoon en legt het vervolgens in het gras neer, met het “bevel” om héél stil te blijven liggen. Zelf blijft de moeder dichtbij in het struikgewas staan en komt alleen uit de dekking om het kalf te zogen. Een prachtig gezicht – het kalf is, daar in het gras liggend, best veilig, omdat het zelf geen eigen geur afgeeft en daardoor niet opgemerkt wordt door roofdieren. Het kalf is echter wel weerloos voor de mens die het wil aanraken (of oppakken: “ach wat zielig, het kalfje is helemaal alleen en verlaten…!”) en voor (loslopende) honden. Raakt u of uw hond het kalf aan, dan verstoot de moeder het kalf. Dat gaat dan gewoon dood –  dat wil toch niemand…? Daarom nogmaals het dringende verzoek: houd uw honden aan de lijn, blijf op de paden en raak het kalfje niet aan!

 • Reddingshonden trainen weer op “Vrijland”!

  Leden van de Stichting Reddingshonden Westervoort (RHWW) hebben op zondag 26 februari jl. weer getraind op het Veteranenlandgoed “Vrijland”. Vele honden en hun begeleiders waren nog geen week terug uit het aardbevingsrampgebied in Turkije, waar de koppels zich samen met andere organisaties hebben ingezet bij het opsporen van mensen die nog in de puinhopen lagen: uiteindelijk hebben ze 10 mensen levend kunnen redden. Uit hun verhalen werd wel duidelijk hoe groot de impact van deze ervaringen op de mensen is geweest, maar ook hoe dankbaar ze waren dat ze hun steentje hebben kunnen bijdragen. Dankbaar waren ze zeker ook voor de gelegenheid die zij op “Vrijland” krijgen om te trainen: door deze trainingen in dit gebied met de grote verscheidenheid in terreinen kunnen ze hun skills op peil houden. Ook het Bestuur van het Veteranenlandgoed “Vrijland” is erg blij dat het dit goede doel kan faciliteren!

  Er werd hier niet alleen getraind met honden die al routiniers in het vak zijn, maar ook met de puppy’s. Met jeugdig enthousiasme lieten ze zien dat ze al geschikt zijn voor het grotere werk – en dat allemaal voor de beloning: een knuffel van de baas en hun favoriete speeltje… “Vrijland” wenst de RHWW veel succes toe bij hun inzetten!

 • Nationale Veteranendag 2021
  Ook dit jaar moest Nationale Veteranendag op een andere wijze worden gevierd dan tot 2019 gebruikelijk was: eenieder zal op zijn of haar eigen wijze herdacht en gevierd hebben. Zo ook het Veteranenlandgoed “Vrijland”: het was afgelopen zaterdag “meeting point” van de Dutch Veterans Bikers Association: ruim 100 leden van deze vereniging van veteranen-motorliefhebbers bezochten tijdens de openingsrit van dit jaar het Veteranenlandgoed voor een korte ceremonie op het Plein van de Grondwet. Alle motoren werden in een grote kring opgesteld rond het middelpunt van het plein waar het bord staat met daarop de artikelen uit de Grondwet over de inzet van de krijgsmacht in dienst van vrede en democratie. De plechtigheid begon met een vlaggenparade en het zingen van het eerste couplet van het Wilhelmus. Na een indrukwekkende minuut stilte voor de gevallenen volgde het leggen van een mooi wit bloemstuk. Het Veteranenlandgoed “Vrijland” is een landgoed ván en vóór veteranen – op deze bijzondere dag heeft het op mooie wijze deze rol mogen vervullen, zowel met de plechtigheid als ook met het gezellige samenzijn nadien!

  Nationale Veteranendag 2021

  Nationale Veteranendag 2021 bij het Veteranenlandgoed “Vrijland”: op dit paneel staan de artikelen van de Grondwet die betrekking hebben op de democratische inzet van militairenNationale Veteranendag 2021 bij het Veteranenlandgoed “Vrijland”: zicht op het centrale gedeelte van het Plein van de Grondwet met de vlaggenmast en de opgestelde motoren van de Dutch Veterans Bikers Association
  Nationale Veteranendag 2021 bij het Veteranenlandgoed “Vrijland”: leden van het bestuur van het Veteranenlandgoed “Vrijland” en van het bestuur van de Dutch Veterans Bikers Association staan bij het Plein van de GrondwetNationale Veteranendag 2021 bij het Veteranenlandgoed “Vrijland”: tijdens de plechtigheid is de Nederlandse vlag gehesen door twee leden van de Dutch Veterans Bikers Assocation
  Nationale Veteranendag 2021 bij het Veteranenlandgoed “Vrijland”: het bestuur van het Veteranenlandgoed “Vrijland” en het bestuur en de leden van de Dutch Veterans Bikers Association salueren tijdens de minuut stilte voor de gevallen militairenNationale Veteranendag 2021 bij het Veteranenlandgoed “Vrijland”: twee leden van de Dutch Veterans Bikers Association dragen het bloemstuk naar het paneel op het Plein van de Grondwet
  Nationale Veteranendag 2021 bij het Veteranenlandgoed “Vrijland”: het bestuur van het Veteranenlandgoed “Vrijland” en het bestuur en de leden van de Dutch Veterans Bikers Association brengen een gezamenlijk saluut na het leggen van het bloemstuk op het Plein van de GrondwetNationale Veteranendag 2021 bij het Veteranenlandgoed “Vrijland”: het bloemstuk van de Dutch Veterans Bikers Association is gelegd op het Plein van de Grondwet – de tekst is duidelijk: “Honoring all who served”
 • NL Doet 2021
  Ook dit jaar, op 28 en 29 mei jl., werd de landelijke actie “NL-Doet” gehouden, georganiseerd door het Oranjefonds. Dit fonds zet zich sinds 2002 in voor meer betrokkenheid in de samenleving en wil dit bereiken door sociale samenhang en ook sociale participatie te bevorderen. De actie NL-Doet is hiervan één van de activiteiten. Normaalgesproken wordt deze actie in maart gehouden, maar dit jaar was zij vanwege “Corona” uitgesteld tot eind mei. Op 28 mei heeft het boomverzorgingsbedrijf “Flier Boomspecialisten” uit Wekerom zich in dit kader ingezet om de oude, hoge Amerikaanse eiken bij het Verstrooiveld een grote opknapbeurt te geven. Er werden niet alleen vanuit een mobiele hoogwerker dode takken uit de bomen gezaagd, maar ook door middel van “klimmen”, waarbij enige alpinistenvaardigheden kwamen kijken, zoals “Abseilen”! De bomen staan er nu weer goed verzorgd bij, tot vreugde van het bestuur van het Veteranenlandgoed. Het natuurlijke karakter van het Verstrooiveld komt op deze manier nog beter tot zijn recht… Het werken was extra plezierig door het prachtige en niet te warme weer. Ook was er natuurlijk uitgebreid tijd voor koffie en cake, voor soep en sandwiches en voor een drankje en een chipje na afloop. Iedereen kon terugzien op een geslaagde en gezellige dag!

  NL-Doet 2021

  De banner van NL-Doet hangt aan het toegangshek van het Veteranenlandgoed Vrijland!Op de slagbomen tot het Veteranenlandgoed Vrijland hangen vlaggetjes van NL-Doet
  Bij het Verstrooiveld van het Veteranenlandgoed Vrijland wordt gewerkt door de mensen van Flier Boomspecialisten uit WekeromMet de hoogwerker kom je ook in de hoogste boomtop!
  Behalve zagen vanuit de hoogwerker is “gewoon” klimmen zeker ook een optie!De oude Amerikaanse eiken langs het Verstrooiveld staan er nu weer netjes bij.
  Na afloop van de werkzaamheden hebben de vrijwilligers van NL-Doet wel een drankje verdiend!
 • De “Božena”
  Tot voor kort stond er nog op de website van het Veteranenlandgoed “Vrijland” dat nog niet alle “groene” wandelpaden begaanbaar zijn – dat is nu verleden tijd! Leden van de 11 Geniecompagnie van de Luchtmobiele Brigade hebben een paar maanden geleden op het landgoed getraind met een op afstand bestuurbare zogenaamde “vlegeltank”, de “Božena” (wat in Slavische talen “mooi” of “godin” betekent…), waarmee in vijandelijk gebied bermbommen onschadelijk gemaakt kunnen worden. De afstandsbesturing werkt zelfs nog tot op 2 kilometer en kan ook via een drone bediend worden – erg “sophisticated”! Op het landgoed moesten alleen maar sleedoornstruiken geruimd worden die het pad vanaf de noordoostelijke Cirkel van Nederlands-Indië naar het Munitieweg in het Oude Bos versperden – gelukkig nogal onschuldig! Het concept van de Božena is niet nieuw: het dateert uit de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. De Britten hebben toen een Amerikaanse Sherman M4 tank zo aangepast, dat deze o.a. tijdens de landing in Normandië kon worden gebruikt om mijnen te ruimen. Daardoor konden de soldaten relatief veilig het achterland benaderen. De basis voor deze “Crab” vlegeltank was een gewone M4-tank, maar deze was uitgerust met horizontale draagarmen, als een bulldozer, waarop aan het uiteinde een stalen rol bevestigd was, met daaraan ongeveer 25 kettingen. Terwijl de tank langzaam reed sloegen de kettingen in het rond, beukten dan tegen de grond en lieten zo landmijnen ontploffen. De zwart-wit foto uit het voorjaar van 1944 geeft een goed beeld van de werkwijze. bron: Wikipedia – https://nl.wikipedia.org/wiki/Sherman_M4-A4_%27Crab%27 De tweedaagse oefening op het Veteranenlandgoed was een groot succes: mede onder het toeziend oog van de Brigadegeneraal kregen de genisten een gedegen training en dat leverde voor het landgoed een mooi breed en schoon geklepeld wandelpad op! Foto 1: Een “Sherman crab flail tank” van de 79th Armoured Division in actie tijdens een test op 27 april 1944 Mapham, J (Sgt), War Office official photographer. – This is photograph H 38080 from the collections of the Imperial War Museums (collection no. 4700-37)                   foto’s van nu

  de “Božena”

  De “Božena”, het op afstand bestuurbare apparaat om (berm)bommen onschadelijk te maken, wordt aangevoerd op het Veteranenlandgoed “Vrijland” met een diepladerDe “Božena” staat startklaar op een van de open vlaktes op het Veteranenlandgoed “Vrijland”
  Hier zijn duidelijk de “vlegels”, de hamertjes aan de kettingen, van de “Božena” te zien – het is zaaks om ver uit de buurt van de rondvliegende grond en stenen te blijven!Leden van de Luchtmobiele Brigade op weg naar de “Božena”, die in de verte op de open vlakte tegen de bosrand staat te wachten
  De genist aan de linkerkant laat op afstand de “slede” met de vlegels van de “Božena” zakken om aan het klepelen van het dichtgegroeide bospad te beginnenNadat de “Božena” haar klepelwerk gedaan heeft is het pad naar de Cirkel van Nederlands-Indië in de noordoost hoek weer toegankelijk!
  Iets meer dan twee maanden nadat de “Božena” haar klepelwerk gedaan heeft ziet het pad er nog steeds open, maar toch alweer groen uit!
   
 • Honden aan de lijn

  Nu het weer wat beter wordt en het voorjaar niet alleen volgens de meteorologen in aantocht is hoopt het Veteranenlandgoed Vrijland dat vele veteranen en niet-veteranen een wandeling komen maken over het landgoed! U allen bent meer dan welkom om te zien hoe alles begint uit te lopen en de dieren zich ook voorbereiden op het voorjaar.

  Hoezeer wandelaars ook welkom zijn: het Veteranenlandgoed hanteert wel bezoekersregels: deze staan vermeld op groene borden die op alle vier klaphekjes bij de toegangen zijn bevestigd. Niet iedereen zal de moeite nemen om de tekst in zijn geheel te lezen… Daarom hier uw aandacht voor de regel die voor ons natuurgebied de belangrijkste is: DE TOEGANG IS VERBODEN (art. 461 W.v.S.) … MET EEN LOSLOPENDE HOND… Op overtreding staat een boete van 95 Euro, waarbij nog 9 Euro komt voor administratiekosten. Daarvoor kunt U een héééleboel hondenkoekjes kopen!

  Voor deze regel is een goede grond: door het aanlijnen van uw hond wordt de rust van de wilde dieren beschermd. Een hond is en blijft een jachtdier: bij het zien van wild krijgt hij “een waas voor de ogen” en gaat, hoe goed hij anders ook zou luisteren. Ons advies is: koop een lange lijn en laat de hond rennen zoveel hij wil, maar niet achter het wild!

  Hieronder een paar beelden van wild zoals dat voor wandelaars te zien kan zijn:

 • Helicon opleidingen

  Op drie vrijdagochtenden in de afgelopen maand januari hebben studenten van de MBO opleiding “Bos- en Natuurbeheer” van Helicon Opleidingen uit Velp een gedeelte van hun praktijkexamen afgelegd op het Veteranenlandgoed Vrijland. Een oud-docent van de school was hun examinator en de Voorzitter van het Veteranenlandgoed, de heer D. Heij, was daarbij gecommitteerde. De studenten konden kiezen uit twee opdrachten: met de bosmaaier een rechthoekig stuk ruig gras maaien, het maaisel op “rillen” harken en vervolgens op hopen in het bos leggen, of een gedeelte van een ruig stuk van de berm van een van de wandelpaden opschonen, met motorkettingzaag, bosmaaier en ander materieel. Degenen die voor de bosmaaier kozen zijn aan de gang gegaan op de open vlaktes in het noordwesten van het landgoed; degenen die voor het opschonen van de berm kozen, deden dat op de noordelijke verbindingsweg tussen de Cirkel van Nederlands-Indië en de Cirkel van de Toekomstige Missies. Bij het praktijkexamen kwam niet alleen de technische kant van het werken aan de orde, maar ook de inhoudelijke kant. Verder moesten de studenten laten zien dat zij oog hadden voor veiligheid. Bijna alle jonge mensen hebben dit gedeelte van het praktijkexamen met goed gevolg afgelegd. Dat is natuurlijk fijn voor hen, en ook voor Vrijland: er is weer een stuk van het landgoed opgeknapt – een win-winsituatie dus!

 • Storm

  Er was in Provincie Gelderland Code Geel afgekondigd voor de storm “Ciara” die afgelopen zondag, 9 februari, over het land is geraasd. De storm gaf overal wel overlast, maar op het Veteranenlandgoed Vrijland heeft “Ciara” tot onze vreugde geen noemenswaardige schade aangericht. Hoe anders was dat twee jaar geleden, toen de storm “Frederike” op 18 januari 2018 wel erg heeft huisgehouden – ook op het Veteranenlandgoed. Er was net een paar maanden daarvóór gewerkt in het perceel met grove dennen dat langs de Veteranenwandelroute naar het zuidwesten ligt. Er waren toen rijen bomen omgezaagd (het “dunnen”) om andere bomen de kans te geven om verder te groeien. Ook waren er zogenaamde “toekomstbomen” uitgekozen en gemerkt (met een blauwe stip op de stam): bomen die het in zich hadden om uit te groeien tot mooie exemplaren. Dit is van belang voor een goede en evenwichtige ontwikkeling van het bos. Het was duidelijk dat “Frederike” geen bosbouwachtergrond had 😊: door de plotselinge windinval zijn vele dennenbomen, en jammer genoeg ook vele toekomstbomen, op ongeveer twee meter hoogte als luciferhoutjes afgeknapt en hebben in hun val ook andere bomen meegesleurd. Het was één grote ravage! Met een hele zware machine, een zogenaamde “harvester”, zijn in het voorjaar van 2018 de bomen van hun takken ontdaan en de stammen in gelijke stukken gezaagd. Het heeft toch nog tot half oktober 2018 geduurd voordat de meeste stammen uit het bos waren verwerkt, naar het parkeerterrein vervoerd en daar netjes op een (grote) stapel gelegd om afgevoerd te worden. Het dennenbos heeft zich in de afgelopen twee jaar wel enigszins hersteld. We zijn dus erg blij dat “Ciara” niet voor een herhaling van 2018 heeft gezorgd!

 • Veteranenwerkdagen

  Op 24 en 25 oktober jl. vond weer een tweedaags Bosbouwproject plaats op het Veteranenlandgoed Vrijland: de zgn. Veteranenwerkdagen. Met het organiseren van deze Veteranenwerkdagen wil het Bestuur van het Veteranenlandgoed Vrijland niet alleen een gedeelte van het noodzakelijke onderhoud in de bossen op het Landgoed laten uitvoeren, maar zeker ook veteranen de gelegenheid geven om in een beschermde en veilige omgeving de onderlinge banden te versterken. [Meer weergeven] Voor deze Veteranenwerkdag hadden zich ditmaal twaalf enthousiaste mensen aangemeld. Zij zijn lid van de Vereniging Jonge Veteranen [taggen?]. Het was op beide dagen geweldig goed weer om in het bos te werken, maar ook af en toe te pauzeren voor koffie of thee en een “lunch te velde”: het was droog met af en toe een zonnetje en niet te warm. Op 24 oktober was er ’s avonds een goedverzorgde barbecue in het restaurant op de Oranjekazerne. De deelnemers hebben ook overnacht op het kazerneterrein. Op beide dagen werd voor het begin van de werkzaamheden eerst een “vlaggenparade” gehouden: “de vlag waaronder wij allen gediend hebben”. Er is op beide dagen veel werk verzet en er is ook veel ruimte geweest voor gezelligheid en goede gesprekken. Zowel de deelnemers als het Bestuur kijken terug op een erg geslaagd evenement! Wij hopen nog vele Veteranenwerkdagen te kunnen organiseren.

  Overzicht foto’s (graag in deze volgorde, want dan sluit dat mooi aan bij de tekst!)

  Bij het begin van de eerste werkdag wordt een “vlaggenparade” gehouden
  De vlag wordt gehesen

          

  “De vlag waaronder wij allen hebben gediend”

  20191027_WA0001         Veteranen aan het werk

  20191027_WA0006         Veteranen aan het werk

  20191027_WA0008         Veteranen aan het werk

  20191027_WA0003         Veteranen aan het werk

  20191027_WA0005         Veteranen aan het werk

  20191027_WA0007         Veteranen aan het werk

  20191027_WA0009         Veteranen aan het werk

  20191027_WA0002         Een welverdiende lunchpauze!

  20191024_153012            Resultaat van de eerste dag werken

  20191024_153016            Resultaat van de eerste dag werken

  20191024_153047            Resultaat van de eerste dag werken

  20191024_153137            Resultaat van de eerste dag werken

  20191024_155131            Resultaat van de eerste dag werken

  20191024_184551            Op de barbecue ligt veel lekkers gaar te worden

  20191024_184623            Gezelligheid rond de barbecue

  20191025_085122           Bij het begin van de tweede werkdag wordt opnieuw een vlaggenparade gehouden

  20191025_085128            De vlag hangt!

  20191025_130330           Aan het einde van de tweede werkdag wordt het een dolle boel bij het Plein van de Grondwet en de Krijgsmacht

  20191027-WA0000          Aan het einde van de tweede werkdag wordt het een dolle boel bij het Plein van de Grondwet en de Krijgsmacht

  20191025_130519            Aan het einde van de tweede werkdag wordt de vlag weer gestreken

  20191025_130601            Aan het einde van de tweede werkdag wordt de vlag weer gestreken

  20191025_130619            De vlaggenmast wordt van de uitschuifkoker getild

  20191025_130742            De vlag wordt netjes ingevouwen

  20191025_130752            De vlag wordt netjes ingevouwen

  20191025_130801            De vlag wordt ingevouwen terwijl de vlaggenmast al is gedemonteerd

 • Vlaggenmast

  Sinds 21 oktober jl. kan op het Veteranenlandgoed Vrijland de Nederlandse driekleur wapperen! De vlaggenmast is demontabel: daartoe is op 21 oktober jl. op het Plein van de Grondwet en de Krijgsmacht een overschuifkoker ingegraven. De vlaggenmast kan nu moeiteloos over deze paal worden geschoven. Het resultaat mag er zijn.