Behalve het Veteranenwandelpad en de wandelroutes door het groen is er op het Veteranenlandgoed “Vrijland” ook de mogelijkheid om te wandelen langs elementen uit de militaire geschiedenis van het gebied vanaf 1940. Details zijn beschreven in “De geschiedenis van het gebied”  .

 

Detailkaart voor de wandeling langs militaire geschiedenis

Men zou deze wandelroute het beste kunnen starten vanaf het centrale Plein van de Grondwet en de Krijgsmacht. Men loopt naar het westen langs de Cirkel met informatiepanelen over de missies van Libanon en Korea en vervolgt het brede pad naar de Cirkel over de kleinere missies 1990-1995 in het zuidwesten van het Veteranenlandgoed “Vrijland”. Men kan eventueel nog even rechtdoor lopen naar een van de poorten van de Vliegbasis, Crashgate nr. 16, om een blik te werpen op de huidige Vliegbasis of men gaat meteen over het bospad naar het noorden. Daar kan men het Justeerplateau bezoeken, de ronde kalibratieschijf voor het herijken van de boordkompassen van de Duitse vliegtuigen. Vervolgens loopt men weer even terug naar het zuiden en slaat men dan af naar de verharde Munitieweg, die men naar het oosten volgt. Bij het oversteken van de westelijke poot van het Veteranenwandelpad gaat men verder over de Munitieweg en passeert enkele inhammen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gediend als parkeerplaats voor Duitse vliegtuigen: “Flugzeugabstellplätze”. Aan de rechterkant komt de eerste munitiebunker in zicht, nu in gebruik als winterverblijf voor vleermuizen. De hoge aarden wal langs dit deel van de weg valt op. Deze vormde destijds voor de wijde omgeving een bescherming tegen de drukgolven die optreden bij een eventuele explosie in of rond de bunkers. Vlakbij zijn er weer drie parkeervakken voor vliegtuigen. Doorlopend kan men linksaf slaan om naar het Verstrooiveld te gaan en rechtsaf om de wandelroute te vervolgen naar de tweede bunker, waar ook weer een hoge aarden wal zichtbaar is. Van daaruit gaat men verder naar het westen en komt over een laan met aan de noordzijde kapitale Amerikaanse eiken weer uit bij het Veteranenwandelpad. Vanaf dat punt kan men linksaf slaan om terug te gaan naar het centrale Plein van de Grondwet en verder naar de uitgang, of rechtsaf slaan, naar het noorden, om het Veteranenwandelpad verder te vervolgen.

Deze militaire wandelroute is ook een onderdeel van Fietsroute Deelen, een fietsroute van 40 kilometer die in 2017 is samengesteld door landschapskenner Dick Veerman waarvan de routebeschrijving hier te vinden is.
NB.: Dit deel van de fietsroute mag uitsluitend worden afgelegd te voet! Fietsen kunnen worden achtergelaten op het parkeerterrein aan de Hoenderloseweg.